CZEREMSZYNA (Lengyelország)

szombat (saturday), 20:40 nagyszínpad (main stage)

A CZEREMSZYNA (madármeggy) együttes 1993-ban alakult a Lengyel-Fehérorosz határtól mindössze 4 kilométernyire fekvő kis településen, Czeremchaban. Podlasie tartomány meglehetősen sajátos régió, történelmi távlatokra visszavezethető multikulturális jellegét a lengyel, fehérorosz, ukrán, zsidó, tatár, litván, orosz és más népek hagyományai és befolyása alakította. Ezen a vidéken sajátos nyelvi dialektus alakult ki, amely nyelv a lengyel, ukrán, fehérorosz egyfajta keveréke. Ennek a nyelvi

“kavalkádnak” a zenei tolmácsolója az együttes, amit számos népi hangszeren szólaltatnak meg: basszus balalajkán, tangóharmonikán, hegedűn, a sajátos ukrán fuvolán, a sopilkán, cimbalmon, gitáron, mandolinon, dobokon és más ütős hangszereken. A dalok többsége a beteljesületlen szerelem bánatát, a vidéki emberek hétköznapjait idézi meg. Az együttes tagjaihoz igazán közel állnak ezek a dalok, szívűkből, lelkükből erednek, és ez az amiért immár több, mint két és fél évtizedes munkásságukkal óvják őket nehogy a “némaságba vesszenek.”


A zenekar 2018-ban nagyszabású gálaműsorral ünnepelte megalakulásának 25. évfordulóját, ez alkalmoból lengyel kultúrális díjban részesülte. A szolnoki közönség előtt immár harmadszor lépnek fel.

WEB: https://folk24.pl/wykonawcy/czeremszyna/

FB: https://www.facebook.com/Czeremszyna

YT: https://www.youtube.com/watch?v=jtNRq8FR9Ko&t=65s