1 1
1 1
1
1 Aktuális program Linkek 1
english deutsch Fesztiváltörténet Támogatóink 1
1 Fellépők Elérhetőségeink 1
1
1 1 1 1 1 1

NKA 206107/13163 sz. pályázat

23. "Örökség" Világzenei Fesztivál, Szolnok

SZAKMAI BESZÁMOLÓ

as

tigris

fraz

asa

A 23. "Örökség" Világzenei Fesztivál 2018. augusztus 17-18-19-20-án került megrendezésre, főként hagyományos helyszínén, a szolnoki Tiszai hajósok terén, illetve a "0. nap" programjának helyet adó Neumann János Egyetem Gazdálkodási Kar aulájában (Szolnok, Tiszaligeti Campus). Az ezúttal négynaposra bővült program során a zárttéri koncert után, továbbra is két színpadon, felváltva léptek fel az előadók, mindösszesen 20 zenekar, előadó, közöttük három külföldi illetve soknemzetiségű produkció.

A nép- és világzenei műfaj gazdagságát bizonyítva a fellépők izgalmas zenei világkörüli utazásra invitálták a nézőket. Az Egyesült Államoktól Indiáig húzódó zenei-földrajzi merítés igen színes programot eredményezett. A fesztivál nyitányaként Boban Markovic és zenekara lépett színpadra az egykori szolnoki Főiskola aulájában, köszönhetően a szervezők kapcsolatrendszerének. A városban utoljára hat éve járt együttes közel háromszáz fizető néző előtt tartott nagysikerű előadást, melynek bevezetéseként a helyi fiatal tehetség, Végh Janka önálló bemutatkozása jelentett üde színfoltot a felnőtt közönség számára. A nap zárásaként (illetve másnap is), a fesztivál fő helyszínének szomszédságában lévő Tisza Mozi kerthelyiségében Dj Dorombal világzenei összeállítása színesítette a programot.

Augusztus 18-án a legkisebbeknek a Lúdas Matyi című báb-mesejátékot a Szolnoki Szimfonikusok tagjaiból álló kamarazenekar kísérte népdalok dallamaival gazdagon átszőtt muzsikával. A Boga együttes jazz-es, improvizációs kísérletezései nyitották a nagyszínpad műsorát, melyet a Mintha együttes sajátos zenei értelmezéssel előadott versei követtek a kisszínpadon. Közel hat évnyi fejlődéséről adott - nagy sikerrel - számot az Ethnofil együttes, amely a korábbi szolnoki bemutatkozásához képest komoly stílusváltáson ment keresztül, de korszerű elemekkel gazdagított zenéje egyértelműen kivívta az értő közönség elismerését. Az Egyesült Államokból érkezett Tinakristina basszusgitáros, aki számos technikai kiegészítővel előadott műsorában saját - Moszkvától a new york-i metrókban zajló zenélésekig - tartó életútjából merített lélekemelő hangulatú zenét. A Folkbeats tehetségkutató egyik egykori díjazottja Burns Kati, N´tett nevű formációjával kalandozott különböző népek zenéinek és a magyar népdalkincs elemeinek elegyítésével összeállított műsorában. A nap zárásaként az egykori Narco Polo tagjaiból (is) verbuvált Transnomad csábította táncra (nagy sikerrel) a - főleg fiatalokból álló - közönséget.

Augusztus 19-én, a fesztivál második napján - immár hagyományosan - a délutáni óráktól kezdve az egyik helyi hangszerbolt, és néhány szolnoki zenész hathatós segítségével "hangszersimogató" sátorban ismerkedhettek meg a legkisebbek egy-egy instrumentum hangzásával, súlyával, megszólaltatásának titkaival. Mindezt természetesen egy hozzáértő fiatal zenész útmutatásainak követésével. A fesztivál kisszínpadán jellemzően inkább akusztikus, autentikusabb jellegű műsorok zajlottak, e napon Fatou Gozlan és a Duo Durbar arab tájakról és - Shiva Cult közreműködésével - Indiából származó dallamokat szólaltatott meg, míg a Tindia együttes rövid koncert után moldvai táncházba csábította a szépszámú, táncraperdülő közönséget. A nagyszínpadon ezen a napon a Babra együttes modern felfogásban értelmezett magyar népzenével, a baszk MIELOTXIN pedig szülőföldjük gazdag dallamvilágával keltett érdeklődést a nagyszámú közönség körében. Az est fénypontja az a ritkán látható produkció volt, amelynek főszereplői a Voodoo Papa blues-duó tagjai és a magyar nép- és világzene egyik kiemelkedő alakja Szokolay Dongó Balázs. A jellegzetes fa fúvós (népi)hangszerek blues-os hangvételű dalokban való megszólalása egyedi élmény forrása volt. Miként az estet éjszakába nyújtóan záró tisza-parti tábortűz mellett zajló nemzetközivé terebélyesedő folk-party is, amelynek keretében felváltva, olykor együtt, hívogatta táncba a jelenlévőket a Tindia, a Mielotxin és Verebes György billentyűs, (többek között a Cabaret Medrano tagja). A hajnalig tartó közösségi élmény várhatóan még sokáig él a résztvevők emlékeiben

Augusztus 20-án hagyományosan többnyire a magyar népzenét, a tájegységi népdalkincsből merítő fúziós zenét játszó együttesek léptek a színpadokra. A beszédes nevű A Köztársaság Bandája új tagokkal bővülve adta elő üdítően ható műsorát, miképp a Góbé együttes is nagy közönségsikert aratott más műfajokból ismerősen csengő dallamok felhasználásával dúsított programjával. A kisszínpadon Kardos Dániel gitáros kórházi kezelése miatt nem tudott fellépni a tervezett trió, de zenésztársai alkalmi formációval - ha, úgy tetszik, "városi népzenével" léptek színpadra, megidézve számos blues-szerzeményt. A fesztivál mindenkori programjának összeállításakor tudatosan törekszünk a helyi, vonzáskörzeti előadók "felfedezésére", meghívására, idén is találtunk módot arra, hogy színpadra léphessen a helyi zenészekből álló VirágoM együttes. Míves zenéjük, versfeldolgozásaik üde színfoltot jelentettek a nap programjában. A fesztivál-záró DaWhy zenekar pedig sokáig emlékezetes eklektikus műsorával bizonyította, hogy csak "jó" zenét érdemes játszani.

A 23. "Örökség" Világzenei Fesztivál eseményei, a résztvevő művészek és a közönség reakciói sokadszor bizonyították, hogy a fiatal kortárs alkotók tevékenysége iránt nagy az érdeklődés, különös tekintettel azokra a műfajokra, amelyek gyökerei régi korokba nyúlnak vissza, s amelyek más nemzetek, illetve a Magyarországon élő kisebbségek kulturális értékeinek felelevenítéséből merítenek, kísérletező újraértelmezéssel válnak előadó és közönség számára egyaránt izgalmassá. Újra számos olyan visszajelzést kaptunk a közönségtől, hogy igen magas művészi színvonalú fesztivál volt, köszönhetően a nagyon sokrétű zenei műfajnak. A fesztivállátogató közönség - mindösszesen  több, mint 7000 fő) minimum 60%-a az életkori célcsoportnak tekinthető 15-29-es korosztályból került ki, ami továbbra is annak a bizonyítéka, hogy a fiatalok nyitottak azokra a kísérletező műfajokra, amelyek a hagyományos népzenei örökséghez új megközelítésben viszonyulnak.

Mivel a rendezvény 1996 óta minden évben megrendezésre került, kerül, a sajtó- és média megjelenések kitaposott útjain terjesztjük híreit, szervezzük közönségét. Természetesen mindenféle olyan korszerű kommunikációs csatornát is használunk, amelyek a fiatalokat nagy számban érik el. A nyomtatott sajtóban: a fesztivál eseményeiről a Szolnok megyei Új Néplap különszámában (Grátisz) programelőzetes jelent meg (35000 pld.)   A fesztivál eseményeiről előzetes programajánlások, majd képes beszámolók több web-site-on is elérhetők (voltak). A fesztivál saját honlapján: www.festival.altpop.hu, a fesztivál FaceBook profilján, illetve a város honlapján a kiemelt rendezvények között. A fesztivál eseményei az Aktív Rádió (40 km sugárzási kör) és az Amadeus Rádió rendszeres híradásaiban is szerepeltek. A Szolnok Városi Televízió több alkalommal sugárzott beszélgetést a szervezőkkel, a koncertekről rövid hír formájában számolt be, a koncertekről válogatva felvételek készültek.  A fesztivál kapcsán 300 db A/2-as plakát került köztéri kihelyezésre, a város ünnepi programjának plakátjain is megjelentek a fesztivál főbb fellépői. 1000 darab CD-borító formátumú műsorfüzet tájékoztatta közönséget a programokról. A fesztiválról gazdag fotódokumentáció készült. (A nyomtatott anyagokat és a válogatott képekből álló fotódokumentációt postai küldeményben mellékeljük a szakmai beszámolóhoz.)

Összegezve:

a 23. "Örökség" Világzenei Fesztivál hagyományaihoz híven a szolnoki közönség, a Szolnokra látogató turisták és a fellépő művészek teljes megelégedésére került megrendezésre. A lebonyolításban kis létszámú (4 fő) segítői csapat vett részt, illetve a két színpad technikai kiszolgálást végző munkatársak (6 fő).

A fesztivál különleges hozzáadott értéke, hogy a vendéglátóipari háttér-szolgáltatások a közép-, és kelet-európai kulináriai kínálatra támaszkodtak, természetesen némely, jellegzetesen magyar kínálattal kiegészülve.

Előzetes terveinkhez képest számos változást generált a pályázat benyújtásától a megvalósításig eltelő hét hónap, de minden visszajelzés alapján nyugodtan elmondható, hogy a négy nap a művészi színvonalat illetően csak pozitív változás volt, a fesztivál felvállalt értékközvetítésének szelleme továbbra is áthatotta a rendezvényt.

A több mint két évtizedes múltra visszatekintő "Örökség" Világzenei Fesztivál továbbra is a város, a kistérség és a szűkebb régió egyik kiemelkedő művészi színvonalú, közönségvonzó rendezvénye.

Szolnok, 2018. 10. 15.

A fesztivál látogatóinak nevében is köszönjük az évek során nyújtott támogatást.

További fotók a fesztivál FaceBook oldalán:
https://www.facebook.com/heritageworldmusicfestival

All rights reserved 2018
Alt ProductIONS
Bla AltComp