1 1
1 1
1
1 Aktuális program Linkek 1
english deutsch Fesztiváltörténet Támogatóink 1
1 Fellépők Elérhetőségeink 1
1
1 1 1 1 1 1

NKA 206107/12937 sz. pályázat

22. "Örökség" Világzenei Fesztivál, Szolnok

SZAKMAI BESZÁMOLÓ

as

tigris

fraz

A 22. "Örökség" Világzenei Fesztivál 2017. augusztus 18-19-20-án került megrendezésre, hagyományos helyszínén, a szolnoki Tiszai hajósok terén. A hagyományosnak tekinthető három napos program során két színpadon, felváltva léptek fel az előadók, mindösszesen 18 zenekar, előadó, kivételesen mindannyian a hazai világzenei szcéna képviselői közül.

A magyarországi nép- és világzenei műfaj gazdagságát bizonyítóan a 18 fellépő izgalmas zenei világkörüli utazásra invitálta a nézőket. Az Indiától Jamaicáig húzódó zenei-földrajzi merítés igen színes programot eredményezett. A 18-án színpadra lépő Meshinda együttes, Boros-Guessous Majda Mária vezetésével kilenc nyelven előadott dalai Indiától az arab világon át, a Kárpát-medence népdalörökségéig gyűjtötték egy csokorba e tájak zenéit. Hasonló izgalmas, és némiképp egyedi volt a Stetl együttes klezmer alapokon nyugvó, néhol hard-rockkkal ötvözött kísérletezgetése, miként a pécsi Boja együttes, dél-szláv dallamokkal is gazdagon átszőtt míves világzenéje is. Az első nap kiemelkedő zenei múltra visszatekintő fellépője Ferenczi György és az Első Pesti Rackák névre keresztelt formációja volt. Az együttes a tőle megszokott módon fergeteges másfélórás műsorral fokozta a hangulatot. A nap zárásaként az év során új nagylemezzel jelentkező korai Trancemission csábította táncra (nagy sikerrel) a - főleg fiatalokból álló - közönséget.

A fesztivál mindenkori programjának összeállításakor tudatosan törekszünk a helyi, vonzáskörzeti előadók "felfedezésére", meghívására, idén is találtunk módot arra, hogy színpadra léphessen egy meglehetősen egyedi produkció: a legkisebbek örömére, a Szolnoki Szimfonikus Zenekar két művésze, korabeli magyar rajzfilmek - sokszor népzene ihlette - kísérőmuzsikáiból adott elő 50 percnyi műsort.

Augusztus 19-én, a fesztivál második napján - immár hagyományosan - a délutáni óráktól kezdve az egyik helyi hangszerbolt, és néhány szolnoki zenész hathatós segítségével "hangszersimogató" sátorban ismerkedhettek meg a legkisebbek egy-egy instrumentum hangzásával, súlyával, megszólaltatásának titkaival. Mindezt természetesen egy hozzáértő fiatal zenész útmutatásainak követésével. A fesztivál kisszínpadán jellemzően inkább akusztikus, autentikusabb jellegű műsorok zajlottak, e napon Kölyök (Nemes Gábor) egyedi gitárjátékkal kísért népdalcsokra és a Green Spirit együttes ír folkzenéje hidalta át a nagyszínpadi átállások idejét. A nagyszínpadon ezen a napon a főként saját verseket megzenésítő, igen míves Cirkusz-Ka együttes, a közönséget hamar táncra perdítő, lendületes ska-t játszó bajai Stabíl Frazír lépett fel. Az nap zárásaként és megkoronázásaként az eredetileg Szolnokról induló, ám igazán aktív éveit már az évtized elején lezáró Tigris együttes reggae-ska-rock műsorára került sor. A közel ezer fős közönség óriási élménnyel gazdagodott a rendkívül összeszedett zenészi teljesítménynek, a megszólalás minőségének és a dinamikus műsor-összeállításnak köszönhetően.

Augusztus 20-án hagyományosan többnyire a magyar népzenét, a tájegységi népdalkincsből merítő fúziós zenét játszó együttesek léptek a színpadokra. De természetesen ezen a napon sem maradt a közönség más tájakról származó színes zenék nélkül. A Lóca együttes három tagja bájosan, ám igen profin kötötte le a kisgyermekek figyelmét, olykor a családok felnőtt tagjait is táncra csábítva. A ZitheRandom citeraduó két fiatal zenésze egészen egyedi hangzással lepte meg a fesztivál közönségét, míg a Hangszedők együttes inkább a hagyományosnak tekinthető folk-rockkal aratott sikert. A helyi Desperado´s együttes a nagyszínpadon ismételte meg latin hangulatot varázsoló sikerét, míg az Eclectica együttes nevéhez illő összeállítással "utazgatott" a zenei nagyvilágban. Különleges élményt nyújtott az ünnepi tűzijáték után közvetlenül színpadra lépő Ziskó Olivér, aki video-vetítéssel és élő táncprodukcióval kiegészített dob-szvitet adott elő, olykor lángcsóvát mag után húzó dobverőkkel. A magyar sámántradíciókra is építő műsor sajátos színfoltja volt az augusztus 20-i ünnepi kínálatnak. A nap és a fesztivál zárásaként a jazz világából is ismert Ágoston Béla vezette Zuboly együttes lépett színpadra. A humort, a népzenét modern popműfajokkal ízléses és jó arányban elegyítő produkció méltán volt népszerű a közönség körében, a közel két órás koncert kellően pezsdítően hatott a másnapi munkanapra készülő fiatalokra. A harmadik nap folyamán közel 4000 néző fordult meg a fesztivál helyszínén.

A 22. "Örökség" Világzenei Fesztivál eseményei, a résztvevő művészek és a közönség reakciói ismét bizonyították, hogy a fiatal kortárs alkotók tevékenysége iránt nagy az érdeklődés, különös tekintettel azokra a műfajokra, amelyek gyökerei régi korokba nyúlnak vissza, s amelyek más nemzetek, illetve a Magyarországon élő kisebbségek kulturális értékeinek felelevenítéséből merítenek, kísérletező újraértelmezéssel válnak előadó és közönség számára egyaránt izgalmassá. Újra számos olyan visszajelzést kaptunk a közönségtől, hogy igen magas művészi színvonalú fesztivál volt, köszönhetően a nagyon sokrétű zenei műfajnak. A fesztivállátogató közönség - mindösszesen kb. 6-7000 fő) minimum 60%-a az életkori célcsoportnak tekinthető 15-29-es korosztályból került ki, ami továbbra is annak a bizonyítéka, hogy a fiatalok nyitottak azokra a kísérletező műfajokra, amelyek a hagyományos népzenei örökséghez új megközelítésben viszonyulnak.

Mivel a rendezvény 1996 óta minden évben megrendezésre került, kerül, a sajtó- és média megjelenések kitaposott útjain terjesztjük híreit, szervezzük közönségét. Természetesen mindenféle olyan korszerű kommunikációs csatornát is használunk, amelyek a fiatalokat nagy számban érik el. A nyomtatott sajtóban: a fesztivál eseményeiről a Szolnok megyei Új Néplap különszámában (Grátisz) programelőzetes jelent meg (35000 pld.)   A fesztivál eseményeiről előzetes programajánlások, majd képes beszámolók több web-site-on is elérhetők (voltak). A fesztivál saját honlapján: www.festival.altpop.hu, a fesztivál FaceBook profilján, illetve a város honlapján a kiemelt rendezvények között. A fesztivál eseményei az Aktív Rádió (40 km sugárzási kör) és az Amadeus Rádió rendszeres híradásaiban is szerepeltek, illetve két hétig napi 5-ször reklám-szpot formájában is hirdettük. A Szolnok Városi Televízió több alkalommal sugárzott beszélgetést a szervezőkkel, a koncertekről rövid hír formájában számolt be, a koncertekről válogatva felvételek készültek.  A fesztivál kapcsán 300 db A/2-as plakát került köztéri kihelyezésre, a város ünnepi programjának plakátjain is megjelentek a fesztivál főbb fellépői. A fesztiválról gazdag fotódokumentáció készült. (A leírt nyomtatott anyagokat és a válogatott képekből álló fotódokumentációt postai küldeményben mellékeljük a szakmai beszámolóhoz.)

Összegezve:

a 22. "Örökség" Világzenei Fesztivál hagyományaihoz híven a szolnoki közönség, a Szolnokra látogató turisták és a fellépő művészek teljes megelégedésére került megrendezésre. A lebonyolításban kis létszámú (5 fő) segítői csapat vett részt, illetve a két színpad technikai kiszolgálást végző munkatársak (6 fő).
A fesztivál különleges hozzáadott értéke, hogy a vendéglátóipari háttér-szolgáltatások a közép-, és kelet-európai kulináriai kínálatra támaszkodtak, természetesen némely, jellegzetesen magyar kínálattal kiegészülve.
Előzetes terveinkből a külföldi fellépők részvételéről kellett lemondanunk, aminek elsődleges oka, hogy a vonatkozó időszakban nem járt az országban a fesztivál jellegéhez illő repertoárral rendelkező együttes, a fesztiválra történő egyedi meghívásra nem állt rendelkezésre elegendő forrás, a nemzetközi Visegrádi Alaphoz benyújtott pályázatunk (többszöri sikeres megvalósítás után), ezúttal nem részesült támogatásban.

Mindazonáltal a több, mint két évtizedes múltra tekintő "Örökség" Világzenei Fesztivál továbbra is a város, a kistérség és a szűkebb régió egyik kiemelkedő művészi színvonalú, közönségvonzó rendezvénye.

Szolnok, 2017. 10. 13.

A fesztivál látogatóinak nevében is köszönjük az évek során nyújtott támogatást.

További fotók a fesztivál FaceBook oldalán:
https://www.facebook.com/heritageworldmusicfestival

All rights reserved 2018
Alt ProductIONS
Bla AltComp