1 1
1 1
1
1 Aktuális program Linkek 1
english deutsch Fesztiváltörténet Támogatóink 1
1 Fellépők Elérhetőségeink 1
1
1 1 1 1 1 1

NKA 206107/12512 sz. pályázat

21. "Örökség" Világzenei Fesztivál, Szolnok

SZAKMAI BESZÁMOLÓ

A huszonegyedik alkalommal megrendezett "Örökség" Világzenei Fesztivál 2016. augusztus 19-20-21-én várta a közönséget hagyományos helyszínén, a szolnoki Tiszai hajósok terén. Ez alkalommal háromnapos programot szerveztünk. Az élő zenei koncertek továbbra is két színpadon zajlottak, a fesztivál során mindösszesen 18 zenekar, előadó lépett színpadra, amelyek közül 3 külföldről érkezett.

A nyitónapon, a (fő műsoridőre) közel 1000 főre duzzadt közönség előtt lépett a nagyszínpadra a Folksz együttes számos új elemmel gazdagított folkrock zenével, majd a kisszínpadon Sebtibend zenekar, elsősorban népdal- és versfeldolgozásokkal. A Lengyelországból érkezett Kurna Chata (Tyúkól) együttes szintén a nagyszínpadon adott egyedi hangzású, népzenei elemekben is bővelkedő, nagysikerű műsort. A kisszínpadon az átállások között Várnai Dániel gitáros (Folksz egy.) és Tímár Sára népdalénekes (pl. Sebő egy.) duójának egyedi hangzása töltötte be a teret. A Pásztor Hóra együttes friss és sajátosan értelmezett moldvai zenét játszott, koncertjüket követően, táncot tanító tagjainak is köszönhetően táncházi hangulat is kerekedett, számos fiatalt késztetve táncra. Az estet a több tehetségkutatón is sikeresen szerepelt Zsámbék-környéki fiatalokból álló Aurevoir. kocsma-folk pörgése zárta. A Tisza Art mozi előtti téren pedig DJ Optique világzenei válogatása szolgáltatta a talp alá valót a hajnali órákig.

Augusztus 20-án az ünnepre való tekintettel, a fesztivál hagyományainak szellemében elsősorban a magyar népzenét, a tájegységi népdalkincsekből merítő zenéket játszó együttesek léptek a színpadokra. A nap programját a legkisebbeknek szóló - népzenével sűrűn illusztrált - gyermekműsorral kezdtük, melynek Szóló-szőlő volt a címe, és a kétszemélyes Álomzug társulás adta elő. A nagyszínpadon hárfával, tibeti zenélő edényekkel és egy nagyon szép hangú énekes hölggyel keltett egzotikus hangulatot a Garland együttes, a kisszínpadon ezúttal egy másik fiatal népdalénekessel, a Felszállott a páva vetélkedőn is szerepelt Annus Rékával adott közös műsort. Hatalmas sikert aratott a Romano Drom együttes roma világzenéje, majd a tűzijátékot követően a Fabula Rasa együttes tizedik születésnapját is megünneplő koncertje. A tűzijáték alatt és az azt követő nagyszínpadi átállás szünetében két fiatal "utcazenész", Balázs József ütős és az egzotikus hangpanon játszó Nagy János vívta ki a közel 2000 fős közönség elismerését.
Délutántól kora estig a helyi Roland 500 hangszerüzlet jóvoltából "hangszersimogatót" szerveztünk a gyerekeknek, ahol a basszusgitártól a xilofonig mindenféle hangszert kipróbálhattak a gyerekek, így jutva közvetlen (korai) élményekhez a zene világában. Ezt a programot másnap is igénybe vehették az érdeklődő családok. Az ünnepnapi program a nagyszínpadon a bajai Stabíl Frazír együttes zárta (táncra késztetve a kortárs fiatal közönséget), az éjszakában pedig DJ Optique fokozta a hangulatot.

Augusztus 21-én a fesztivál "nemzetközi" napjára került sor, a műsort a fiatalokból álló Guruzsmás együttes kezdte, majd a nagyszínpadon a New York-i székhelyű The Brooklyn Gypsies együttes adott egy szférikus hangzásokkal teli, maradandó élményt nyújtó koncertet. A kisszínpadon egy helyi együttes - a Desperado´s - hosszú kihagyás után lépett fel, vérbő latin zenei elemekből építkező műsorukkal, arattak megérdemelt sikert. A Yenisei együttes távoli vidékek sámánzenéiből idézett meg, a nagyszínpadon pedig egy igazi világzenei társulás, a Kolozsvárott alkotó nemzetközi zenészcsapat, a Modiwo zárta méltó hangulattal a fesztivál programját.

Bár sokszor leírtuk már, de most is tény, hogy a 21. "Örökség" Világzenei Fesztivál eseményei, a résztvevő művészek és a közönség reakciói továbbra is azt az üzenetet közvetítik felénk, hogy a fiatal kortárs alkotók tevékenysége iránt nagy az érdeklődés, különös tekintettel azokra a műfajokra, amelyek gyökerei régi korokba nyúlnak vissza, s amelyek más nemzetek, illetve a Magyarországon élő kisebbségek kulturális értékeinek felelevenítéséből merítenek, kísérletező újraértelmezéssel válnak előadó és közönség számára egyaránt izgalmassá. Megszokott módon nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk a közönségtől, ismét igen magas művészi színvonalú fesztivál volt, köszönhetően a nagyon sokrétű zenei műfajnak, a külföldi fellépők által még inkább figyelmet keltő sokszínűségnek. A fesztivállátogató közönség - mindösszesen kb. 4-5000 fő) minimum 60%-a az életkori célcsoportnak tekinthető 15-29-es korosztályból került ki, ami ismét annak a bizonyítéka, hogy a fiatalok nyitottak azokra a kísérletező műfajokra, amelyek a hagyományos népzenei örökséghez új megközelítésben viszonyulnak.

Továbbra is rendkívül fontosnak tartjuk, hogy a külföldi résztvevő fiatal művészek bemutatkozásával, a különböző nemzetek zenei-, vagy éppen tánckultúrájának befogadásával folyamatosan erősödik a fiatalokban a nyitottság képessége, a másság toleranciaszintjének szélesedése.

Mivel a rendezvény 1996 óta minden évben megrendezésre került, kerül, a sajtó- és média megjelenések kitaposott útjain terjesztjük híreit, szervezzük közönségét. Természetesen mindenféle olyan korszerű kommunikációs csatornát is használunk, amelyek a fiatalokat nagy számban érik el. A nyomtatott sajtóban: a fesztivál eseményeiről a Szolnok megyei Új Néplap különszámában (Grátisz) címlapon programelőzetes jelent meg (35000 pld.)   A fesztivál eseményeiről előzetes programajánlások, majd képes beszámolók több web-site-on is elérhetők (voltak). A fesztivál saját honlapján: www.festival.altpop.hu, https://www.facebook.com/heritageworldmusicfestival, illetve a város honlapján a kiemelt rendezvények között. A fesztivál eseményei az Aktív Rádió (40 km-es sugárzási kör) és az Amadeus Rádió (80 km-es sugárzási kör) rendszeres híradásaiban is szerepeltek, illetve két hétig napi 5-ször reklám-szpot formájában is hirdettük.

A fesztivál kapcsán 200 db A/2-as plakát került köztéri kihelyezésre, és készült egy, a városközpontban felállított megállító oszlop is, amely két héten át hirdette a fesztivál programjait. A fesztiválról gazdag fotódokumentáció készült.

Összegezve:

a 21 "Örökség" Világzenei Fesztivál több, mint két évtizedes hagyományaihoz híven a szolnoki közönség, a Szolnokra látogató turisták és a fellépő művészek teljes megelégedésére került megrendezésre. A lebonyolításban kis létszámú (5 fő) segítői csapat vett részt, illetve a két színpad technikai kiszolgálást végző munkatársak (6 fő).
A fesztivál különleges hozzáadott értéke, hogy a vendéglátóipari háttér-szolgáltatások a közép-, és kelet-európai kulináriai kínálatra támaszkodtak, természetesen némely, jellegzetesen magyar kínálattal kiegészülve.
Az "Örökség" Világzenei Fesztivál a város, a kistérség és a szűkebb régió egyik továbbra is kiemelkedő művészi színvonalú, közönségvonzó rendezvénye.

Szolnok, 2016. 10. 12.

A fesztivál látogatóinak nevében is köszönjük az évek során nyújtott támogatást.

 

További fotók a fesztivál FaceBook oldalán:
https://www.facebook.com/heritageworldmusicfestival

All rights reserved 2014
Alt ProductIONS
Bla AltComp